Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

AZ ÁRTATLANSÁG VÉLELME

Centrál Színház

A monodrámát a színház kistermében láthatjuk szünet nélkül, időtartama 1 óra 40 perc. És amire nem gondolunk, amikor beülünk a színház nézőterére: az előadást a teltházas közönség pisszenés, köhögés nélkül, szinte mozdulatlanul, merev tartásban nézi végig. Még van olyan téma, esemény, amin meg tudunk döbbenni, amiről, ha hallottunk is sokszor, ebben a vallomásos, átélhető előadásban letaglóz, székhez szögez bennünket.

Suzie Miller ausztrál író, specialitása a jog igazságtalan helyzeteinek feltárása, érzelmi háttér bemutatása, amely más aspektusba helyezi a jogi procedúrákat. Írói bátorságáért több díjban, elismerésben részesült. Az ártatlanság vélelme (Prima FacieElső látásra elfogadható) c. darabja igen friss, 2019-ben láthatta a közönség először Sydney-ben. Magyarra Hárs Anna fordította, az előadást Puskás Samu rendezte, a monológot Martinovics Dorina adja elő.

Tessa sikeres ügyvéd, ebből kifolyólag magabiztos, önérzetes, szinte nagyképűen meséli el nekünk, milyen magas arányban nyeri meg a felvállalt ügyeket. Amikor a színpad közepén álló asztalra felállva mutatja be, hogyan kell kérdezni a tanút, hogy tudja elbizonytalanítani mindenben, amit az magabiztosan állít. Kéjesen mosolyog, amikor látja, nyert ügye van, az ő, a védőügyvéd szándéka fog érvényesülni, és a bíró neki fog igazat adni, mert kiválóan ismeri szakmájának fortélyait, míg a tanú beleszalad a csapdába, hisz nem ismeri a kérdező ügyvéd trükkjeit. A jól végzett munka elégedettségével látogat haza anyjához és két testvéréhez, fölényesen bírálja bátyját, aki nem találja helyét az életben, sikertelen, lúzer.

Tessának egyetlen ambíciója van, hogy még sikeresebb ügyvéd legyen, mint amilyen most, emellett szeret jól és kényelmesen élni, szereti a szexet is, nincs szó arról, van-e állandó kapcsolata (feltehetően nincs), ám ő egyelőre megelégszik alkalmi együttlétekkel. Elfogadja kollégájának, a híres jogászcsaládból származó Juliannek vacsorameghívását, aki szintén sikeres ügyvéd, sőt rivális. A vacsora nyílegyenesen vezet a lány lakásába és a franciaágyba, majd az együttlét nem várt módon folytatódik. A bőséges vacsora és a kelleténél több alkohol megteszi hatását a lánynál, aktus közben rosszul lesz, hánynia kell, kimenekül a WC-be megkönnyebbülni. A hányás kimeríti szervezetét, számára ezzel véget is érhetne az éjszaka, ám Julian követi a fürdőbe, és két karjában viszi be a hálószobába, ahol a meggyötört Tessát akarata és tiltakozása ellenére megerőszakolja. Hiába az ellenállás, a férfi lefogja kezeit, betapasztja száját, fizikai erejével győz a gyengébb, kiszolgáltatottabb (hányás által legyengített) partnerén.

A történet itt be is fejeződhetne. Sok hasonló szexuális együttlét valóban be is fejeződik, majd a felek soha többet nem találkoznak, nincs következmény, legfeljebb a vesztes fél nyalogatja sebeit, bosszút esküszik az őt kihasználó férfi ellen, de nagy valószínűséggel nincs ereje, segítsége, hogy megleckéztesse. Feljelentés, karaktergyilkosság, nyakába akasztott per? Igen, felmerül, de belekalkulálja a sértett fél, hogy évekig tart az eljárás, vizsgálatok, bizonyítások, számos kihallgatás, majd nyilvánosság előtti kiteregetése az ügynek, illetve a véget nem érő megaláztatás lehetősége elborzasztják. Ahányszor elmeséli, mi történt, annyiszor kell átélnie az elszenvedett eseményt. És nem biztos, hogy hisznek neki, kimenetele kétesélyes.

Tessa azonban maga is ügyvéd, ehhez hasonló perekben ő aztán tudja, mi várhat rá, azt is, milyenek az esélyei, jogos elégtételt szeretne az elszenvedett sérelemért. Csakhogy minden egész más lesz „élesben”, amikor őt kérdezik, őt húzza csőbe az ellenfél ügyvédje, és a férfi, aki gonoszul bánt vele, nyugodtan ül a tárgyalóteremben, meg sem kell szólalnia, őt meg sem kérdezik, hisz amúgy is mindent letagadna. Befolyásos rokonai, barátai szintén ott ülnek a teremben, és neki szurkolnak.

A főhősnő által előadott utolsó monológ arról szól, érvényesül-e az igazság a férfibíró és ügyész, a férfitöbbségben lévő esküdtek ítéletében. Tessa elmondja vallomását mindarról, hogy miért képtelenség az igazságnak érvényesülni egy ilyen helyzetben. Valamit nagyon elrontottak az egyenjogúságot betegesen szajkózó jogalkotók.

A monodráma felépítése nagyszerűen megszerkesztett, remekül felépített jelenetsorokból áll, amelyet zenei effektusok, sajátos gongütések tagolnak (Zene: Puskás Dávid). A színpadot körben padlótól a plafonig a fal mellett irattartó fakkok alkotják, ahová a peres ügyek iratai kerülnek ítélethozatal után. Egyetlen bútordarab a széles íróasztal és egy szék, ezek vannak a Tessát játszó Martinovics Dorina segítségére (díszlet: Takács Lilla). A fekete talár és a fehér paróka, valamint átlagos női nadrág, blézer, és az anyjától kapott rózsaszín blúz egészíti ki alakítását (jelmez: Zelenka Nóra). A fölényesből szenvedővé váló, eddigi hitében megtört karaktert maximális átéléssel és hitelességgel hozza elénk a színésznő, akinek csodáljuk hatalmas energiáját, őszinte indulatait, és nem utolsó sorban a gyönyörű, érthető artikulációját. Szűnni nem akaró taps és brávózás fogadja az előadás végén megérdemelten.

Szcenikus: Barkovics Zoltán, videó: Gothár Márton, rendezőasszisztens: Kántor Nóra.

Bemutató előadás: 2023. április 29.

Megtekintett előadás: 2023. április 28.

Budapest, 2023. április 30.

Földesdy Gabriella

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©