Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

PORTUGÁL (KoCSMajAj!)

József Attila Színház

Egressy Zoltán 1997-ben írt Portugál c. tragikomédiája felváltotta Spiró György 1980-as években írt, és széles körben játszott tragédiáját, a Csirkefejet. Míg a Csirkefej a késő Kádár-korszak lepusztult külvárosi proliság életmódjával világított rá a korszak élhetetlen voltára, a Portugál a rendszerváltás utáni évek falujának kilátástalan sanyarúságát mutatja, ahol nyoma sincs a szép kezdeményezéseknek, az emberhez méltó életnek.

A darabot 1998-ban a Katona Színház mutatta be és játszotta majd húsz éven át, film is készült belőle, szinte minden vidéki, határon túli magyar színház műsorára tűzte. Az utóbbi évek bemutató-csökkenése már-már lecsengést vizionált, ám a József Attila Színház újból elővette. Ennek egyik oka lehet a mostani rendező, Lengyel Ferenc személye, aki annak idején, a Katonában több százszor játszotta Retek szerepét. Nem beszélve arról az „apróságról”, hogy honi és számos táji kocsmák még mostanság is hasonlítanak a Portugálbelihez.

Csehov utánérzésünk van a darab kapcsán. Egy, a fővárostól távoli kis faluban (a fantázia szülte falu neve: Irgács) a kocsma a település legfontosabb közösségi fóruma. Családi vállalkozás, apa és lánya üzemelteti. Masni, a huszonöt éves lány egyelőre örömmel szolgálja ki a vendégeket, és várja az igazit, akiben majd életre szóló társat talál. Barátnői és a partiképes fiúk már elhagyták a falut, és máshol keresik boldogulásukat. Masninak most Retek udvarol, akit kirúgtak a rendőrségtől, amúgy rendes gyerek, feleségül venné a lányt, ha az hozzámenne. De Masni nem szereti a fiút, a házasságot pártoló apjának is ellentmond, nem alkuszik. Ekkor jelenik meg Bece, a Budapestről jött fiatal jóképű férfi, aki csak átutazóban van, mivel Portugáliába készül. Masni és Bece összejönnek, aminek a féltékeny Retek nem örül. Az idillt megzavarja Bece feleségének megérkezése a kocsmába, a kirobbant balhénak azonban nincs komoly következménye, a férfi marad Masnival. A falu lakói már elkönyvelték, hogy Bece és Masni egy párt alkotnak a későbbiekben. Fordulatot jelent az eseményekben, amikor Retek féltékenységében késsel kergeti meg Becét, hogy elűzze szerelmétől, de véletlenül egy másik férfit szúr le, aki belehal a késszúrásba.

A haláleset megváltoztatja a falu eddigi életét. Retek börtönbe kerül, Bece eltűnik a faluból, de nem Portugália felé veszi útját, hanem Budapestre tér vissza. Masni beletörődik abba, hogy ezúttal sem tudta megtalálni az igazit. Csipesz és Jucika, a gyermektelen házaspár a továbbiakban kicsit jobban él majd, mint eddig, az alkohol ugyan már sokat rontott - főként az asszony életén – rajtuk, de most nem várt pénz áll a házhoz. Sátánt már tönkretette az alkohol, meg a válás, de meghalt Bittner, aki elszerette a feleségét, és verte a gyerekét. A kocsma továbbra is működik, a pap bejár naponta. Az élet kicsit szomorúbb lett, de legalább folytatódik valahogy.

A magyar vidék szomorú látleletet mutat Egressy Zoltán tragikomédiáját szemlélve. Búskomorság vehetne rajtunk erőt, ha mindez nem lenne humorral átitatva. Az alkohol jótékony gőzébe fojtott bánat végül is komikus. Ahogy komikus a naponta Unicumra betérő pap fásultsága, a sértődött, kirúgott rendőr tervezgetése, vágyakozása a kocsma és annak tündére iránt, az apa vágyódása egy néger nő után, Bece feleségének kiborulása, Jucika állandó dülöngélése a fröcsiktől, Csipesz pótcselekvése, kiszólásai. Valahol minden figura komikus. Az átutazó idegen tulajdonképpen az elvágyódását fejezi ki az összes szereplőnek. Ő ugyan a messzi Portugáliába vágyik, el is meséli, miért különlegesek a portugálok, akik a végtelen tenger mellett élnek, és a távoli semmit bámulják, ez okozza szomorúságukat.  Irgács falu lakói nem tudják megfogalmazni, miért nehéz a sorsuk, de mégis ott kell maradniuk, nincs hová menniük.

Lengyel Ferenc rendezése a darabban lévő összes humorhelyzetet megragadja, kibontja, és a lábunk elé helyezi. Ezért jól szórakozunk mindvégig. Ábrahám Péter díszlete egy szegényes kocsma unalmas berendezése, illetve egy-egy jelenet a tóparton és a búcsúban, ugyancsak szerény kivitelben. Lengyel-Szabó Zita jelmezei közül a pap ruhája érdemel említést, amely furcsa módon nem a szokásos reverenda, hanem egy denevérszabású aranyozott miseruha, amelynek nyakrészén az anyuka által kötött csíkos sál is ott lóg. Pap nem jár kocsmába, ha mégis, miseruhába öltözve több mint vicces, abszurd jelenség!

A szereplőgárda maga is élvezi a sok helyzetkomikumot, ahol a poénok remekül ülnek, és hahotázik a közönség a feleseket nyakaló szereplőkön, és kuncog a Csipesz-Jucika házaspár trágár beszédén. Szabó Gabi (Jucika) alkoholista nőt hozó alakítása külön tanulmányt érdemelne, beszéde, mozgása, öltözéke, mimikája révén főszereplővé válik az előadásban. Quintus Konrád (Pap) fontos szerepet kapott a darabban, tőle kér tanácsot Retek, hogyan rendezze meg az „önvédelmi gyilkosságot”. A színész azt játssza el, hogy papként képtelen jó válaszokat adni hívei problémáira, hisz ő maga sem tudja, mit higgyen, leginkább nem hivatásként űzi, hanem megszokásból végzi tanult mesterségét. Lukács Dániel (Retek) konok következetességgel próbálja megszerezni a kocsmáros lányának kezét, indulatai hitelesek. Zöld Csabának (Sátán) nehéz helyzete van, a semmittevést kell eljátszania, ami nem könnyű, de ügyesen oldja meg, nyíltszíni tapsot is kap egy-egy jelenetben. Nemcsák Károly a szokásos rutinnal játssza a kocsmárost, Horváth Sebestyén Sándor (Csipesz) a jókedvű munkanélkülit. A szerelmi háromszög tagjai: Lábodi Ádám (Bece), Kónya Merlin Renáta (Masni), Kulcsár Viktória (Feleség) hozzák a figurát, de nem különösebben jelentősek, a karakterfigurák viszik a prímet.

Dramaturg: Szokolai Brigitta, zene: Vecsei László, rendezőasszisztens: Jámpa Kriszta.

Bemutató: 2022. március 19. 

Megtekintett előadás: 2022. március 21.

Budapest, 2022. március 24. 

                       

  

                     Földesdy Gabriella

 

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©