Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Földesdy Gabriella

Az élet hét szabálya

Arnold Schwarzenegger életvezetési könyve

Különös figurája ő a hollywoodi filmvilágnak. Az Oroszlán jegyében született színész (és még sok minden más) egy osztrák kis faluban született (Thal, 1947. július 30.), mindenképpen híres sztár akart lenni. Testépítéssel kezdte karrierjét, és 21 évesen az USÁ-ban jelent meg, követelve magának a neki kijáró dicsőséget. Többször is testépítő világbajnok lett (Mr. Universe, Mr. Olympia), majd Hollywood filmsztárja. A filmes guruk stábja első lépésként azt ajánlotta, változtassa meg a nevét valami jól hangzó, lehetőleg angol névre, mert ez a borzalmas német név túl hosszú, nehéz kiejteni. A fiatalember, aki addig még szinte semmit nem tett le az asztalra, valami olyasmit válaszolt, hogy majd az őt csodáló közönség, no meg a vele szemben ülő kritikusai hamarosan meg fogják tanulni e hosszú nevet, amit soha nem fog megváltoztatni. A jóslat önbeteljesítő volt, hamarosan mindenki megtanulta az osztrák fiú nemrég még kiábrándítónak vélt német nevét. Sőt, szexepillé vált!

Így kell ezt csinálni. Számos filmsiker, díjak, ikonikussá vált szerep (Therminator sorozat) után Kalifornia állam kormányzójának is megválasztották. Érdekes, hogy ez a feladat nem ment neki olyan jól, mint képzelte. Célja volt, hogy felvirágoztatja a térséget, természetet védő intézkedései azonban sokmilliárdos adósságba kergették Kalifornia államot, ezért lemondott a tisztségről, és önkritikát gyakorolt. Ő ezt is megtehette, nem fordultak ellene, a hiányt nem kellett megtérítenie.

Magánélete sem zökkenőmentes. Sokáig boldog családi életet éltek feleségével és négy gyermekükkel, de amikor fény derült egy házasságon kívül született fiára, felesége beadta a válókeresetet. A sztár közben könyveket írt saját magáról, és mások is írtak róla életrajzot, bizonyára fontosnak tartja, hogy élete minden vonatkozása dokumentálva legyen.

A 2023-ban megjelent legújabb könyve a Tedd magad hasznossá. Az élet hét szabálya (Be Useful. Seven Tools for Life), magyarul a Libri Kiadónál jelent meg, fordította: Babits Péter. A 76 éves volt sztárszínész és egykori kaliforniai kormányzó ezúttal nem életrajzot írt, bár ebben a könyvében is sokat ír arról, milyen volt gyermekkora, mik voltak életcéljai, hogyan jutott el az Államokban a csúcsra három fontos területen is (testépítő, filmszínész, kormányzó). Most inkább arról ír, mi a módja annak, hogy mások is (mi, olvasók) céltudatos életet éljünk, és elérjük vágyott céljainkat, valamint hogyan legyünk megelégedett érzéssel mindaz iránt, ami velünk történik. Mindez egy folyamat hét lépcsőben. A szerző minden állítását saját életéből leszűrt tapasztalatokkal támasztja alá, elmesélve a körülményeket, megemlítve a társakat, akik segítették, és azokat is, akik gátolták.

Schwarzenegger könyve jellegzetesen életvezetési tanácsadó munka. Úgy szólítja meg a könyv olvasóját, mint a pszichológus a hozzá forduló segítségkérőt. A problémát minden esetben a gyökerénél fogja meg, ott, hogy mindenkinek kell, hogy valami célja legyen az életével. A célt ki kell tűzni, és ez lebeg az ember szeme előtt állandóan, arra sarkallja, hogy – szinte bármi áron – megvalósítsa. Mindez nem elég, hiszen ezután jön a java, a cél eléréséhez hatalmas munkát kell befektetni, a munkát nem lehet megspórolni. Minél nagyobb a cél, annál több és nehezebb munka árán valósulhat meg. A közben támadt akadályt le kell győzni, állandó koncentrálást igényel mindez, de még mindig jobb, ha néhány kudarc éri a próbálkozót, mintha a „pályázó” feladja a célját. És még az sem elég, hogy eléred a célod, azt meg is kell tartani, sőt, ha lehet, továbblépni. Ha az elért képességet, szintet nem tartjuk, visszafejlődik minden elért képesség, pl. leállunk a gyaloglással, elsorvadnak a lábizmaink. Így van ez a zenéléssel, sportolással, az írással: állandó gyakorlás a szinten tartásért, vagy újabb rekordokért.

A könyv utolsó fejezetei egy kívánatos, ám elég ritka jelenségről szólnak, a háláról. Minden apró és nagyobb segítségért, akár anyagi, akár szellemi támogatásról van szó, hálásnak kell lennünk. Nincs self made man – jelenti ki, hiszen életünket ajándékba kaptuk, szülők, barátok, rokonok, tanítók stb. mind alakították személyiségünket, amiért köszönet jár. És annak is jár, aki csak bírált, lehúzott, akadékoskodott, mert ő is formálta későbbi karakterünket.

Végül a tedd hasznossá magad kategorikus imperatívusza teszi teljessé A. Schwarzenegger életvezetési tanácsait. Csak akkor le-szünk értékes emberek, ha az általunk megszerzett tudást továbbadjuk, segítjük azokat, akik pillanatnyilag, vagy hosszabb távon rászorulnak a mi segítségünkre. Ez utóbbi okoz igazi megelégedettséget, örömöt, nem az anyagi siker.

Szerzőnk a végletekig elkötelezett második hazája, az Egyesült Államok iránt. Gyerekkora óta szerelmese az USÁ-nak, és nem is bírálja választott hazáját. Kizárólag az önnevelés, az életvezetés helyes útja érdekli, hasznos akar lenni. Ehhez a közvetlen, az olvasót megszólító stílust választja. Ebben is sikeres. Ha vitatkozni akarok vele, csak abban tudnék, hogy nem mindegy, milyen célt tűzünk ki magunk elé. Nem számol vele, hogy rossz célok is vannak.

(Schwarzenegger, Arnold: Tedd magad hasznossá. Az élet hét szabálya. Libri K., Bp., 2023, 233 p.)

*


.
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©