Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Pongrácz Zoltán

Közömbösség

A közömbösség az emberek egyik legrosszabb tulajdonsága, viselkedési módja önmaguk és a környezetük számára egyaránt. Mert hogyan lehet egy közömbös emberrel kommunikálni, megbeszélni vele bármit, vagy segíteni. Nehezen!

A közömbösség hogyan alakulhat ki valakiben? Nem csecsemőkorában, hanem később az élet tapasztalata okán is, meg az érdeklődési körének hiánya miatt is. Érzelmi viszonyítás hiánya, lélektelen közömbösség, nem érdeklődik semmi iránt, nem érdekli semmi. Az egyén választása teljesen tudatos, mert el akarja kerülni az olyan dolgokat, amik nem érintik őt. Azután vannak olyanok, akiknek hiányzik az érzelmiség az egyéniségükből. Az érzelmek elfojtása nyomán eljut a közönyhöz. „Fapofák”, semmi nem izgatja őket. A lelki világ beszűkülésével az érzelmi világ is beszűkül. Itt már lelki betegségről van szó, nevetséges dolgokon sírnak, komoly dolgokon pedig nevetnek.

Ez a tulajdonság, viselkedés a szeretetérzés zavarára utal. Van, aki készakarva vág fapofát, mert nem akarja kimutatni az adott dolgok hallatán az érzelmeit. Vannak flegma típusú emberek, akik mindenre legyintenek, vagy elcsapják egy nevetéssel politikai vélemény vagy butaságálcázása miatt. Vannak olyanok is, akik bizonyos dolgokkal nem, de a többivel szemben közömbösek. A jó cselekedetekben való restség is gyakori.

Embertársukkal szemben semmi segítőkészséget nem mutatnak. Vannak nem kevesen, akik a jogaikat tartják fontosnak, de a kötelezettségüket már nem. Legjobban látszik ez a négyévenkénti, vagy egyéb okokból kiírt választásokon való részvételen. Közömbös minden választáson induló párttal szemben, mondván, hátha a másik győz, ha nem szavazok, abból nem lehet semmi bajom. Az ilyen ember mitől várja gondjaira a megoldást? Mástól? Szép!

Volt, aki azt mondta, a nyugdíjamat megkapom, minek menjek el szavazni? Az ilyen tudatos közömbösség a legcsúnyább.

A stressz, a csalódás, a reményvesztettség tehet sokakat közömbössé. Belefásulhat bizonyos dolgokba. A megcsömörödöttség is vezethet közömbösséghez.

Szívből kívánom, ne ilyen sors várjon ránk. Bár a művészetekkel foglalkozók nem lehetnek semmi iránt közömbösek. Lelki érzékenységgel bírnak, sok minden iránt érdeklődnek, mert ha nem ilyenek volnának, semmit nem alkotnának. Lehetünk mi is példaképei másoknak.


*


.
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©