Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Mészárosné Maya

Önegyüttérzés, avagy hol itt a baj?

De gyönyörű ez a táj! Csinálok is egy szelfit!

Új frizurám van, csinálok egy szelfit, és meg is osztom az ismerőseimnek.

Művésznő! Megenged egy szelfit velem?

Ezt a sütit én készítettem, csinálok is gyorsan egy szelfit, és megosztom!

Ismerős mondatok? Persze, hisz ma ez a menő: mindenki mindenhol szelfizik. Megmutatjuk önmagunkat különböző helyeken, helyzetekben, szituációkban. Aki szelfizik, általában elégedett, boldog, vidám. Pozitív énjét sugallja környezetének.

De mindig a pozitív énünk győzedelmeskedik? Nem, persze, hogy nem! Hisz’ ha egymagunk vagyunk, ha nem a külvilágnak mutatjuk magunkat, mindjárt más a helyzet. Akkor kellene valami! Talán az önegyüttérzés.

Önegyüttérzésünk (self-compassion) egy jól körülírható hozzáállást takar, mely egyfajta részvét és elfogadás, empátiával vegyülő hozzáállás-csokor saját énünk irányába.

Na, hát ez az érzés sokunkban nincs meg, vagy ha meg is van, nagyon szerényen fejeződik ki, ugyanis folyamatosan ki van téve mások reakcióinak vagy önmagunk nárcizmusának, vagy belülről fakadó dühének. Ki kellene fejlődnie bennünk egyfajta jóságnak és empátiának saját magunk irányában.

Ehhez sok kudarcot és sok sikert kell megélnünk, hogy nehéz időszakjainkban azokból táplálkozva biztathassuk önmagunkat az önegyüttérzésre. Persze az is igaz, hogy az ember alapvető joga lenne, hogy elfogadják, megértsék. És ha ez jogunk, akkor elsősorban önmagunkat kellene elfogadni, megérteni. Meg kell ismerni, meg kell érteni önmagamat, rájönni, mi az, amit önmagamról tudok, érzek, gondolok, vagy hogyan fejezem ki magamat. És ha már tisztában vagyok az énképemmel, tükrözze a viselkedésem azt a mindennapokban.

Mindenkinek voltak, vannak énideáljai. Az ember már kamasz korában sejti, hogy milyen felnőtt szeretne lenni. Aztán ha őszintén magába néz, kiderül, hogy mekkora a különbség, vagy van-e különbség az énideál és a reális énképe között. Ha fontos az énideál, akkor alakítja, hogy az énképe elérje a megálmodottat. De tudjuk, milyen az élet: hozza a bajokat, problémákat, amikkel meg kell küzdeni, és itt van fontos szerepe az önegyüttérzésnek.

Gondoljunk bele: ha ismerősünknek vagy rokonunknak, netán a gyermekünknek problémája adódik, azonnal segítőkészen, ezer ötlettel, együttérzéssel fordulunk feléjük. Benne van a génjeinkben a vigasztalás készsége. És most gondoljunk vissza, hányszor voltunk gödörben, hányszor szorultunk vigasztalásra! És kaptunk is rokonoktól, ismerősöktől, barátoktól. De mi van, ha nincs a közelben ilyen, vagy nincs is ilyen?

Hát persze, akkor itt vagyunk mi, saját magunknak. Biztos mindenki gyakorolt már önbírálatot. De a magunkkal szembeni kedvesség hol marad?

El kell ismerni végre, hogy mindenki, még mi magunk is hibázunk, tehát nem kellene ostorozni magunkat, hanem ahogy a gyermekünket is megnyugtatjuk, saját magunkat is meg kellene nyugtatni: igen, hibáztál, de ki nem, és ha helyrehozható, akkor önostorozás helyett inkább a megoldáson törni a fejünket. Igen, most nagy a baj, de mindig van kiút. Kell lennie kiútnak!

Mikor meghalt a férjem, egyre azt kérdeztem: mért pont velem történt ez, hogy mindig minden rossz csak velem történik meg. Visszahúzódtam, a legszerencsétlenebbnek éreztem magam. Azt gondoltam, engem senki nem ért meg, én vagyok a földön a legszerencsétlenebb.

Pedig ez nem így van. Ez az élet rendje. Én akkor átadtam magam teljesen a negatív érzéseknek, magamban kerestem a hibát, vesztesnek éreztem magam.

Aztán lassan ráébredtem, hogy másoknak is vannak hasonló problémái, fájdalmai, tehát meg kell győznöm magamat arról, hogy nem vesztes vagyok, csak a körülményeim rosszul alakultak, melyekből ki kell tudni lábalni. Lassan tudat alatt megadtam magamnak azt a törődést, vigasztalást, amit másnak adtam számtalanszor hasonló helyzetben. És belesulykoltam az agyamba: nem vagyok vesztes, igenis helyt tudok állni a továbbiakban is, mert értékes ember vagyok, vannak jó tulajdonságaim, melyeket hasznosítva újra közösségi életet élhetek.

És a pozitív gondolatok erőt is adtak a talpra álláshoz. Körülnézve láttam, hogy nemcsak én, mások is szenvednek ettől-attól. Mindenki a maga szintjén szenved, nyomorog. És ettől kezdve már nem éreztem magam áldozatnak. Most már tudom, hogy van nálam tökéletesebb és van tökéletlenebb ember.

Míg élünk, mindig lesznek olyan események, melyektől szerencsétlennek érezzük magunkat, és azok soha nem irányítható történések. Tudom, hogy nemcsak nekem vannak, lesznek problémáim. De azzal is tisztában vagyok, hogy sok dologban nagyon jó, talán kivételes is vagyok. El kell fogadni magam, és akkor belülről szelfizem magam, és mindig mosolygós lesz a kép. Csak egészség legyen, a többit megoldom!

*


.
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©